IT Blog

Als je geïnteresseerd bent in IT, organisaties en medewerkers is de HBO Bachelor Business IT & Management wellicht iets voor jou. Als professional op het gebied van business IT en management is het jouw taak om de wensen en eisen van klanten en organisaties in kaart te brengen en bedrijfsprocessen en informatiesystemen te optimaliseren. Dit klinkt nog enigszins abstract, dus wat is precies je toekomstperspectief met het volgen van de opleiding Business IT & Management?

Functies

Na het afronden van je Bacheloropleiding kun je er natuurlijk voor kiezen om te gaan werken. Zo kun je aan de slag als bedrijfs- of procesanalist. Hierbij ben jij de schakel tussen de business requirements, oftewel de opdrachtgever, en het ontwikkelingsteam met de oplossing. Je identificeert, analyseert en specificeert bruikbare informatie en zorgt dat dit bij de juiste mensen terechtkomt. Je stelt vast dat er iets moet veranderen en in grote lijnen wat dit is. Een informatieanalist gaat hier dieper op in en kijkt specifiek naar de problemen op het gebied van ICT. Ook dit beroep kun je uitoefenen na de opleiding. Bij sommige bedrijven zullen deze functies veel overlap hebben of zelfs zijn samengevoegd tot één functie. 

Wil je er juist voor zorgen dat de interne en externe stroom van bedrijfsinformatie optimaal verloopt? Dan is de functie van informatiemanager misschien wel wat voor jou. Een voorbeeld van interne bedrijfsinformatie zijn de financiële cijfers en externe bedrijfsinformatie is bijvoorbeeld productinformatie. 

De verschillende functies hebben met elkaar gemeen dat het vooral bestaat uit analyseren en adviseren ten behoeve van de organisatie. Dit kan zowel op het gebied van ICT, financiële aspecten als bedrijfsvoering zijn. Een bredere aanduiding voor de functie binnen een bedrijf met deze werkzaamheden is een business consultant. 

 

Bedrijven

Voornamelijk grote bedrijven en overheidsinstellingen hebben een bedrijfsanalist of informatiemanager in dienst. Maar bij onder andere onderwijsinstituten, gemeenten, verzekeraars en banken kun je ook aan de slag als business consultant. Verder kun je ervoor kiezen om in de ICT, logistiek of communicatie te gaan werken, waarbij de werkzaamheden per bedrijf en functie verschillen. Toch zullen de werkzaamheden van bovengenoemde functies vaak terechtkomen bij de ICT-afdeling, waardoor dit ook het beste aansluit bij de HBO Bachelor Business IT & Management. Er is dus genoeg verscheidenheid in banen en werkgevers.

 

Verder studeren

Als je nog meer wilt leren en je verder wilt ontwikkelen is het logisch om door te studeren. Zo kun je ervoor kiezen om door te stromen naar een Masteropleiding. Bijvoorbeeld de Master Information Studies, waarbij je onderzoek doet naar de interactie tussen mensen, organisaties en informatiesystemen. Het doel hiervan is om uiteindelijk informatiesystemen te creëren, te verbeteren of te vervangen. Daarnaast kun je ook kiezen voor de Master Software Engineering. Hierbij los je technische problemen op. Tot slot kun je kiezen voor een Master Security and Network Engineering. Bovendien kun je er ook voor kiezen om een andere Bachelor te volgen. Ook hiermee kun je je specialiseren of juist je kennis verbreden. Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden na je HBO Bachelor Business IT & Management.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.