IT Blog

Als je voor het eerst aan je afstuderen begint, lijkt het einde nog zo ver weg. Maar dan komt het sneller dan je verwacht had. Je levert je scriptie in, waar je veel moeite voor hebt gedaan, en als laatste stap voor het ontvangen van je graad, moet je je scriptie perfect verdedigen. Is dit ook jouw situatie; komt de verdediging van je scriptie met de dag dichterbij? Geloof je nog steeds niet dat je kan slagen? Wees niet ongerust! Wij zijn experts in scriptiebegeleiding en we hebben essentiële suggesties en adviezen voor je die je zullen helpen bij het bereiken van het gekoesterde doel. Hier zijn wat tips om je voor te bereiden op de verdediging van je scriptie.

 

Oefen je spraak en lichaamstaal

Oefenen, oefenen, en nog eens oefenen! Dat is de sleutel tot het effectief verdedigen van je scriptie. Je hebt je scriptie af, toch? Maak een lijst van de belangrijkste punten die je in je presentatie gaat behandelen. Maak eerst de dia's klaar, en begin dan met oefenen. Het zou ideaal zijn als je het voor een spiegel zou kunnen doen. Maak je geen zorgen; niemand vindt het erg als je er belachelijk uitziet. Niemand kijkt naar je. Gewoon ontspannen en spreken. Hoe meer je oefent, hoe eenvoudiger het zal zijn om in de flow toestand te komen. Je zal beter worden met oefenen en herhalen. Let ook op je lichaamstaal. Houd je rug recht en je schouders ontspannen. Dat geeft je een gevoel van zelfverzekerdheid. Bekijk jezelf in de spiegel en let op je bewegingen. Je lichaamstaal moet doelgericht en bewust zijn. Probeer je handen niet te veel te gebruiken, maar wees ook geen slappeling.

Als je zeker weet dat je voldoende hebt geoefend, breekt het moment aan voor een echte presentatie. Maak wat hapjes en nodig een paar vrienden uit. Het is van vitaal belang dat er mensen bij zijn die het onderwerp tot op zekere hoogte begrijpen, dus nodig ook je practicum genoten uit. Geef voor hen de presentatie. Moedig hen dan aan om vragen te stellen en te reageren! Dit is het soort oefening dat je daadwerkelijk voorbereidt op de grote dag!

scriptiebegeleiding

Kleed je aan voor succes

De verdediging van je scriptie is een formele gelegenheid waarbij vaak de hele afdeling of instelling wordt gevraagd aanwezig te zijn. Het is een belangrijk overgangsritueel voor afgestudeerden en docenten die hen tijdens een lange en moeilijke reis hebben gesteund. Hoewel de meeste hogescholen geen specifieke kledingvoorschriften voor deze gelegenheid hebben, wordt het met fatsoen en respect behandeld. Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar kleed je alsof je naar een sollicitatiegesprek gaat of een verhandeling op een conferentie geeft.

scriptiebegeleiding

Anticipeer op vragen en bereid ze voor

Je kan je voorbereiden op het merendeel van de vragen die je gesteld zullen worden. Lees je scriptie door en maak onderweg een lijst van mogelijke vragen. Als je de presentatie samenstelt, denk dan na over welke vragen je eruit kan halen. Overweeg het te benaderen vanuit het perspectief van de lezer. Doe alsof je niets over het onderwerp weet. Bedenk dan een aantal vragen en schrijf ze op.

Bovendien, als je eenmaal weet wie er in de commissie zal zitten, denk dan na over de academische kennis van deze commissieleden. Op welke gebieden zullen zij zich waarschijnlijk het meest concentreren? Als het mogelijk is, zit je bij eerdere scriptieverdedigingen met deze commissieleden om een idee te krijgen van hoe en wat ze vragen. Als afgestudeerde student zou je in staat moeten zijn om te anticiperen op examenvragen, dus maak gebruik van dit voordeel om zoveel mogelijk materiaal te verzamelen voordat je je scriptie verdedigt.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.