IT Blog

In staat zijn om jezelf en je bedrijf succesvol te promoten is een talent dat iedereen op een bepaald moment in zijn leven zou moeten beheersen. Het vergt oefening om een succesvolle presentatie te geven. Niet iedereen wordt geboren met het vermogen om in het openbaar te spreken, en daarom zijn we hier vandaag om je daarbij te helpen. In dit artikel zullen we enkele van de beste presentatie strategieën bespreken. Alle beste sprekers in het openbaar gebruiken deze strategieën, en ja, zelfs zij moesten oefenen om zo goed te worden.

 

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is van cruciaal belang om een goede presentatie te leveren. Eerst en vooral moet je nadenken over je publiek en hun achtergrond; dit zal je helpen bij het beslissen over de inhoud en stijl van je presentatie. Daarnaast is het verstandig om een schatting te maken van de beschikbare tijd voor je presentatie, zodat je kan kiezen hoeveel materiaal je wil aanbieden. Het is van cruciaal belang dat je binnen je tijdslimiet blijft, dus wees realistisch over hoeveel inhoud je kan behandelen. Voordat je begint met het opstellen van je presentatie, moet je de doelstellingen, het onderwerp en de juiste diepte en breedte van het materiaal dat je gaat leveren bepalen. Verzamel alle feiten en gedachten en rangschik ze in een logische volgorde. Houd in gedachten dat de presentatie een verhaal is, dat duidelijk en redelijk moet zijn voor het publiek.

Vervolgens moet je het onderwerp volledig begrijpen. Controleer al je werk op uitleg en bedenk welke vragen het publiek zou kunnen hebben. Als je onbekend bent met je onderwerp, zal je je ongemakkelijk voelen, en je ongemakkelijkheid zal escaleren. Als je zoveel mogelijk over het onderwerp te weten komt, voel je je zekerder in je toespraak. Het helpt ook bij de doorstroming en het onderzoek.

leren presenteren

Oefenen oefenen oefenen

Een van de meest essentiële aspecten van een goede presentatie is het oefenen en herhalen, wat ook kan helpen om angst te verminderen. Je kan nooit te veel oefenen! Hoewel het voor mensen met een hectische agenda misschien moeilijk is om tijd te vinden om te herhalen en oefenen, is het echter van cruciaal belang als je een boeiende presentatie wil geven. Oefen de toespraak zo veel mogelijk. Het kan nuttig zijn om een toespraak te oefenen met een vriend of collega, die je dan eerlijke en nuttige kritiek kan geven. Daarnaast is het belangrijk om de presentatie te timen. Vervolgens, moet je je toespraak oefenen als je aantekeningen of cue cards gebruikt. Hoe beter je ze leert kennen, hoe minder je ernaar hoeft te kijken. Het is ook belangrijk om mogelijke antwoorden voor te bereiden op vragen die gesteld kunnen worden. Bereid je voor op vragen die je misschien niet kan beantwoorden en denk na over hoe je deze zal beantwoorden.

leren presenteren

Levering van presentatie

Begroet het publiek en doe moeite om zelfverzekerd en kalm over te komen. Zorg dus zeker voor een glimlach! Wacht tot de aandacht van het publiek op jou is gevestigd voordat je begint. Stel voordat je begint jezelf en je collega's als je met anderen hebt samengewerkt voor. Verklaar het onderwerp duidelijk en geef een overzicht van wat je van plan bent te bespreken. Tijdens het presenteren gebruik je best visuele hulpmiddelen om de belangrijke thema's tijdens de presentatie te benadrukken. Zorg er daarnaast voor dat je links of rechts van het scherm staat en dat je niet in de weg staat van het beeld of je publiek. Als je praat, houd je rug dan niet naar het publiek en beweeg je lichaam niet van hen weg. Houd oogcontact met het publiek, maar fixeer je niet op één individu!

Vervolgens is het belangrijk om de luidheid, toonhoogte en lengte van de pauzes in je stem aan te passen om aan te geven dat je naar een nieuw punt gaat. Wissel je toon af wanneer je opmerkingen maakt, vragen stelt of iets benadrukt. Vat tot slot de belangrijkste elementen van je presentatie samen. Door de hoofdpunten te versterken, zowel mondeling als door herhaling, zal je publiek de informatie gemakkelijker kunnen assimileren.

Wens je je presentatievaardigheden aan te scherpen en leren presenteren? Volg dan nu de unieke training online presenteren en zorg er zo voor dat je de beste presentator wordt!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.