IT Blog

Er zijn altijd meerdere opties als je een nieuwe laptop nodig hebt. Zo kun je kiezen voor een nieuwe laptop – die zijn vaak vrij duur, maar komen wel met de nodige garantie en zijn vaak van de beste kwaliteit. Ook kan je laptops kopen van een tweedehands aanbieder, bijvoorbeeld via sites als Marktplaats. Dan zijn de prijzen aanzienlijk lager, maar komen de laptops vaak met gebruikssporen en als je pech hebt werken ze ook niet optimaal meer, omdat ze al vaak gebruikt zijn en niet goed genoeg zijn onderhouden.

Wat veel mensen niet weten, is dat er tussen deze twee uitersten een derde optie is: refurbished laptops! In dit artikel bespreken we drie grote redenen om een refurbished laptop een kans te geven, als je binnenkort een goede laptop nodig hebt.

1. Laptops voor een lagere prijs

Moet ik nou een volledig nieuwe laptop kopen voor de hoofdprijs, of kies ik voor een goedkope, gebruikte laptop met gebruikssporen voor een wat lagere prijs? Gelukkig is dit dilemma niet meer nodig als je een laptop kopen gaat, sinds refurbishing een steeds groter begrip wordt in de wereld van technologie. Een refurbished laptop is al gebruikt, maar had in principe geen doorslaggevende defecten – de vorige eigenaar had hem gewoon niet meer nodig omdat hij een andere laptop heeft gekozen, of wat dan ook. Hierdoor is de laptop vaak nog in goede conditie, maar betaal je wel de prijs die je zou betalen voor een gebruikte, tweedehands laptop. Dit bespaart enorm veel geld! En wat lever je nou eigenlijk in bij het kopen van een refurbished laptop? Daar komen we op in de volgende alinea!

2. Service van refurbished laptops

Mooi, je hebt een goedkope, refurbished laptop aangeschaft – maar waarom zou je hem dan niet gewoon bij een tweedehands aanbieder halen? Dit is een logische vraag die bij veel mensen op komt als ze een refurbished laptop aanbod zien staan. Maar wel een vraag met een logisch antwoord: de service. Een laptop kopen op tweedehands platformen als Marktplaats is zeker voordelig, maar na je aankoop sta je er zo goed als alleen voor. Als de laptop het na een week ineens begeeft, hoeft de koper hier geen enkele verantwoordelijkheid voor af te leggen. Dit verschilt enorm met de meeste refurbished laptop aanbieders. De winkels checken de laptops niet voor niets zo uitgebreid op mankementen. Zo willen ze er voor zorgen dat de laptop het gewoon goed gaat doen als de nieuwe gebruiker hem mee naar huis krijgt. En dankzij die uitgebreide testing, reiniging en controle die refurbished laptops krijgen voor ze verkocht worden, kunnen de winkels een langdurige garantie meegeven. Hierdoor ben je dus ook ná je aankoop verzekerd van een goed product, en als hij niet goed werkt wordt hij gewoon gerepareerd door de winkel!

3. Laptops opnieuw gebruiken voor het milieu

In iedere laptop zit een enorme hoeveelheid materialen, waaronder veel plastic en bepaalde soorten metalen waar computer chipsets mee gemaakt worden. Nog erger dan plastic en metaal is de inhoud van de batterij – lithium-batterijen kunnen bijna niet volledig worden verwerkt door de natuur, omdat er zo veel giftige stoffen in zitten. Het kopen van een nieuwe laptop betekent ook dat er een nieuwe batterij gemaakt moet worden, en ooit wordt die batterij weggegooid. Ieder jaar worden er duizenden prima bruikbare laptops weggegooid, omdat niemand er aan denkt dat ze nog een tweede leven kunnen hebben. Hoe groter het refurbishen wordt, hoe sneller mensen hun oude laptop zullen verkopen. Dit zal er toe leiden dat er veel minder laptops ‘nieuw’ worden geproduceerd. Uiteindelijk zorgt dit voor een drastische vermindering in giftige afvalstoffen, maar ook plastic en metaal kan de natuur worden bespaard. Met het kopen van een refurbished laptop zorg je dus niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor de kwetsbare wereld om ons heen!

 

Twijfel je nog steeds over wel of niet een refurbished laptop kopen? In dit artikel bespreken we de drie meest gemaakte misvattingen over refurbishing, en leggen we uit waarom het niet zo’n slechte optie is als veel mensen denken!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.