IT Blog

Vlak nadat het internet genoot van een ongekende stijging in populariteit werd al vrij snel duidelijk dat er heel veel potentie in zit. Deze potentie gold voor een breed scala aan gebieden, zowel voor de wetenschap, overheden en mensen zelf was dit een goudmijn voor mogelijkheden. Maar degenen die hier ongetwijfeld de grootste kansen in zagen waren bedrijven.

Bedrijven waren in staat om via het wereldwijde web hun vindbaarheid, aanwezigheid en informatievoorzieningen te vergroten. Winkels en dienstverleners begonnen in rap tempo ook hun producten en diensten digitaal aan te bieden. Echter, was dit niet allemaal zo eenvoudig. De concurrentie ging natuurlijk ook online verder, waardoor bedrijven online marketingbureaus inschakelden om hun online aanwezigheid te versterken.

Online marketing in het heden

Twintig jaar verder in de eenentwingste eeuw is het gebruik van online marketing iets waar vrijwel elk bedrijf met een beetje online aanwezigheid gebruik van maakt. Online marketing is een veld met verschillende facetten die allemaal gebruikt worden om online diensten en producten te promoten. Het is een breed veld geworden met talloze disciplines. Typisch voor dit veld is dat kennis voor online marketing onderwerpen continu gedeeld wordt, aangezien de technologie hieromheen rap evolueert. Zo zijn veel online marketeers betrokken bij een online marketing community.

Vaak wordt online marketing geassocieerd met vele technische poespas, en wordt vaak gedacht dat het takenpakket van een online marketeer identiek is aan een software engineer. In deze blog gaan we langs in hoeverre dat klopt door te kijken naar het technisch niveau van enkele velden binnen de online marketing.

Hoe technisch moet je zijn voor…

 

SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachine-optimalisatie. Een SEO (persoon die SEO uitvoert) maakt gebruik van verschillende strategieën en tactieken om een website optimaal vindbaar te maken voor specifieke zoekwoorden op zoekmachines als Google en Bing.

Alhoewel je voor SEO-werkzaamheden tegenwoordig vele tools hebt die kunnen helpen bij het vormen van deze strategieën en het implementeren hiervan, is het belangrijk om te begrijpen hoe websites werken en zijn opgebouwd. Daarnaast is het ook van belang om de basis van HTML (de programmeertaal waarop de layout van websites zijn gebaseerd) onder de knie te hebben, omdat SEO-aanpassingen op een website vaak hier in terug te vinden zijn.

Dus… Als SEO hoef je geen topprogrammeur te zijn, maar er wordt wel verwacht dat je gebruik kan maken van een breed scala aan tools die volgepropt zijn met technisch jargon. Daarnaast kan het goed helpen als je een beetje HTML begrijpt.

Social media marketing?

Een social media marketeer houdt zich bezig met alle vormen van marketing die plaatsvinden op social media, dit houdt dus in het beheren van accounts en advertenties en het bedenken en plaatsen van content. Hiervoor heb je een zeer diepe kennis van de mechanieken van verschillende social

media platformen nodig. Daarnaast maken social media marketeers vaak gebruik van verschillende tools om onder andere marketingstrategieën te implementeren.

Dus… Als social media marketeer hoef je absoluut niet te kunnen programmeren, maar maak je wel veel gebruik van diverse digitale tools.

SEA?

SEA staat voor Search Engine Advertisement, oftewel zoekmachine adverteren. Een SEA (persoon die SEA uitvoert) beheert advertentiecampagnes op verschillende zoekmachines als Google en Bing. Iemand die werkzaam is in dit veld maakt vooral gebruik van tools en platforms die door de zoekmachines zelf worden aangeboden.

Dus… Evenals een social media marketeer hoeft een SEA niet te kunnen programmeren, of programmeertalen te kunnen herkennen. Om SEA te worden is het enkel belangrijk een aantal tools goed te kunnen begrijpen.

Web development?

Web development is een enorme markt op zichzelf. Buiten online marketingbureaus om zijn er vele bedrijven die dit als dienst aanbieden. Omdat web development vaak in dezelfde adem genoemd wordt als online marketing, zijn er veel bureaus die dit ook als dienst aanbieden voor hun klanten. Web development houdt in het kort het ontwikkelen en onderhouden van websites in.

Voor het succesvol kunnen implementeren van webdesigns en op-maat-gemaakte features is het belangrijk dat een web developer een brede technische kennis heeft, en een diep begrip van de werking van websites en het internet. Een web developer is typisch vloeiend in meerdere programmeertalen, zoals HTML, CSS, Java, Python, Ruby en ga zo maar door.

Echter, is het tegenwoordig ook mogelijk om met minder technische kennis een website te bouwen. Vandaag de dag kan je via het CMS WordPress via drag-and-drop systemen een moderne website maken die moeilijk is te onderscheiden van een professionele op-maat-gemaakte website.

Dus… Om een website te ontwikkelen hoef je niet per sé heel technisch aangelegd te zijn. Echter, hoe complexer een website en haar features worden, hoe technischer de web developers moeten zijn.

Meer leren over online marketing?

De online marketingwereld verandert continu, en bij verandering hoort kennis. Om deze kennis te delen heb je verschillende platformen zoals een online marketingblog waarop artikelen te vinden zijn over verschillende onderwerpen binnen de online marketingwereld.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.