IT Blog

Wat is telematics en hoe werkt het?

Telematics is een term die je steeds meer om je heen hoort. Steeds meer bedrijven maken er gebruik van en de technologie is daardoor steeds meer om ons heen te vinden. Maar wat houdt Telematica precies in? Telematica is ook wel de Nederlandse term voor Telematics. De twee verwijzen dus beide naar dezelfde functie. Ben jij benieuwd hoe jij Telematics kunt integreren in jouw bedrijf? Bezoek dan deze website of neem contact op met Moove Connected Mobility om meer te weten te komen over de mogelijkheden.

Wat is Telematics?

Technologie wordt steeds geavanceerder. Niet alleen weten we beter hoe we data kunnen vinden en opslaan, maar ook weten we beter hoe we deze data kunnen vertalen in de praktijk. Telematics is een voorbeeld van hoe Location tracking kan bijdragen aan een betere en veiligere productiviteit in de transport. Het is belangrijk om te benoemen dat Telematics verder gaat dan alleen tracking van de locatie. Alle data die gerelateerd is aan transport wordt bij Telematics opgeslagen. Zo kan het bijvoorbeeld aangeven wanneer een chauffeur te hard heeft gereden, wanneer deze stil staan, hoe het brandstofverbruik van het voertuig is en nog veel meer.

Hoe zit Telematics in elkaar?

Telematics werkt door middel van een klein tracking apparaat wat geinstalleerd is in een auto of ander voertuig. Via dit apparaat wordt alle data opgevangen, geanalyseerd, verstuurd en verwerkt. Het apparaat heeft de mogelijkheid om zoveel mogelijk data op te vangen. Het is dus niet alleen een tracking device, maar het is ook een apparaat wat de snelheid, het rijgedrag, het brandstofverbruiken het (te) hard remmen of gas geven kan analyseren. Het is zelfs mogelijk om beter inzicht te krijgen in mogelijke defecten aan het voertuig die in de korte termijn op de loer liggen. Via een on-board modem is er een draadloze verbinding mogelijk die alle data verstuurd naar de gewenste server. Deze data wordt vervolgens uitgewerkt in beeld en taal, wat te zien is op een beeldscherm.

De voordelen van Telematics voor bedrijven

Er zijn veel verschillende voordelen waar een bedrijf van kan profiteren wanneer het Telematics integreert in het systeem. Allereerst zorgt Telematics ervoor dat het brandstofverbruik verminderd kan worden. Hoe meer data er verzameld wordt, hoe beter Telematics routes voor jou kan uitstippelen. Zo wordt er voorkomen dat er meer benzine wordt gebruikt dan nodig is. Vervolgens zorgt Telematics ook voor betere communicatie. Een transportbedrijf, zoals het postkantoor, kan een nauwer tijdsbestek aangeven over wanneer de klanten de pakketbezorging kunnen verwachten. Een mislukte levering wordt hierdoor verminderd. Doordat Telematics het rijgedrag van de bestuurder kan analyseren, kunnen er gewoontes worden gedetecteerd die gevaarlijk zijn. Dit draagt dus bij aan een veiliger verkeer. Dit zijn enkele van de voordelen waar bedrijven van kunnen profiteren, maar de lijst gaat nog verder door.

 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.