IT Blog

Veel jongeren op de middelbare school vragen zich af: welke studie moet ik kiezen? Deze vraag lijkt ook makkelijker dan hij is. Doe gewoon wat je leuk vindt, is niet meer een geldig antwoord op deze vraag. Er spelen vele factoren mee bij het kiezen van een studie. Zo moet je inderdaad kijken of het je leuk lijkt, maar ook of je er een baan mee kan krijgen en of dat een baan is die je aanspreekt, daarnaast heb je veel verschillende soorten onderwijs en ook dat moet je aanspreken. Zo kan het zijn dat je VWO hebt gedaan, maar een universitaire studie toch theoretisch is.  

 

Een belangrijke keuze, maar geen definitieve 

Het is belangrijk om een studie te vinden die je leuk vindt, omdat het de bedoeling is dat je met die studie ook het werkgebied in gaat en omdat we werken tot ons 67e moet dat wel een weloverwogen keuze zijn. Je kan daarom studieadvies vragen als je geen idee hebt wat voor studie bij jou zou passen. Het is vooral handig als je meteen de juiste studiekeuze weet te maken. Echter, veel mensen stoppen met hun studie, gaan werken in heel ander werkgebied of besluiten tijdens hun carrière nog een studiekeuze switch te gaan maken. Je studiekeuze is dus niet vast, je kan altijd nog veranderen.  

 

Doe het vanuit intrinsieke motivatie 

Dit veranderen kan natuurlijk wel consequenties hebben, omdat het bijvoorbeeld veel tijd of geld kan kosten. Maar als dat betekent dat je iets anders gaat doen dat veel beter bij je past is dat waarschijnlijk wel de moeite waard. Probeer daarom wel direct een goede keuze te maken die echt uit jouw hart komt. Ga niet een studie doen, omdat mensen zeggen dat het zo goed bij je past of omdat je later er veel geld mee kan verdienen, terwijl je het helemaal geen leuk werk vindt. De kans dat je studie dan afmaakt is dan een stuk kleiner.  

 

Hulp van een adviseur 

Wil jij meer zekerheid bij jouw studiekeuze, schakel dan een studieadviseur in. Samen gaan jullie op pad, in meerdere sessies, naar het vinden van de juiste studie. Deze keuze is gebaseerd op jouw talenten, interesses en de vorm onderwijs die jou het meeste aanspreekt. Het gaat er tijdens dit soort sessies vooral om dat je jezelf beter leert kennen. De studieadviseurs gaan jou namelijk geen studies opleggen die zogenaamd goed bij jou zouden passen. Gelukkig heb je in elke buurt wel een studieadviseur zitten, zo kan je hulp krijgen bij je studiekeuze Amsterdam, Rotterdam en op nog veel meer locaties.  

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.