IT Blog

Welke ergonomische muis voor welke klachten?

Heb jij een kantoorbaan? Hierbij is het erg belangrijk om goed om jezelf te denken om zo jouw comfort en gezondheid te garanderen en handen en polsen te laten ontspannen. Er zijn verschillende soorten ergonomische muizen beschikbaar, elk een eigen ontwerp en daardoor geschikt voor verschillende behoeften en klachten. In deze blog gaat het over de soorten ergonomische muizen en welke ergonomische muis voor welke klachten?

 

Soorten ergonomische muizen

Er zijn verschillende ergonomische muizen verkrijgbaar. Hieronder een opsomming van deze soorten: 

 

  • Verticale muis

  • Trackballmuis

  • Ergonomische trackpad

  • Penmuis

  • Ergonomische joystick

  • Rollermuis

  • Split-toetsenbord met ingebouwde muis

 

Welke ergonomische muis voor welke klachten? Het kiezen van de juiste ergonomische muis hangt af van individuele behoeften en voorkeuren. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan ergonomisch ontwerp en comfort, omdat dit kan helpen bij het voorkomen van ongemak en blessures bij langdurig computergebruik. Het wordt ook aangeraden om de instellingen van de muis, zoals gevoeligheid en snelheid, aan te passen aan jouw eigen voorkeuren. Dit zal zorgen voor een optimale ervaring. 

 

Wanneer gebruik je welke ergonomische muis?

Welke ergonomische muis voor welke klachten? Ten eerste de verticale muis. Een verticale muis heeft een ontwerp waarbij de gebruiker de muis in een verticale positie vasthoudt, alsof er een handdruk wordt gegeven. De functie hiervan is om de spanning in de onderarm en de pols te verminderen. Hierdoor wordt het risico op RSI, Repetitive Strain Injury, verminderd. Als tweede de trackballmuis. In plaats van de muis over een oppervlak te bewegen, gebruikt een trackballmuis een stationaire bal die met de duim, vingers of handpalm wordt gerold om de cursor te verplaatsen. Deze soort muis is handig voor mensen die beperkte bewegingsmogelijkheden hebben in de hand of pols. Ten derde ergonomische trackpad. Deze is ontworpen om de functies van een traditionele muis te bieden, maar met een plat oppervlak waarop de gebruiker met vingers bewegingen maakt. Vaak is dit te vinden bij laptops, maar tegenwoordig zijn er ook externe trackpads verkrijgbaar. 

 

Er zijn ook muizen in de vorm van een pen. Een penmuis, ook wel bekend als een stylusmuis, lijkt op een pen en wordt ook zo vastgehouden. Hierdoor kunnen er nauwkeurige bewegingen worden gemaakt en dit helpt bij het verminderen van de spanning in de pols. Daarnaast een ergonomische joystick. De naam zegt het al, want de muis maakt gebruik van joystickachtige bediening om de cursor te verplaatsen, zeer bekend voor gamers. Ten slotte een rollermuis en een split-toetsenbord met ingebouwde muis. Een rollermuis is een plat apparaat dat voor het toetsenbord wordt geplaatst. De gebruiker rolt met de handen over de roller om de cursor te verplaatsen. Dit kan de beweging van de arm verminderen en is handig voor mensen met beperkte ruimte op hun bureau. Het split-toetsenbord met ingebouwde muis is een ergonomisch toetsenbord en ingebouwde muisfunctie. De handen bevinden zich in een comfortabele positie en voorkomt overmatige reikbewegingen. 

 

Kiezen van de juiste muis

Welke muis je nodig hebt, hangt dus totaal af van je klachten en vooral jouw behoeften. Voor iedereen is er wel een geschikte muis. Wel is een goede tip om de werkzaamheden af te wisselen. Blijf niet de hele dag achter het beeldscherm zitten, maar geef je handen ook eens rust en ga een rondje lopen. Denk ook eens na over bijvoorbeeld een zit-sta bureau.

 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.