IT Blog

Quiet quitting. Vooral als je regelmatig op TikTok scrolt heb je er misschien weleens van gehoord. In het Nederlands betekent het letterlijk ‘stil ontslag’, maar het begrip heeft minder met ontslag te maken dan je denkt. Wat is quiet quitting dan wél? Waar komt het vandaan? En moeten we er positief of negatief naar kijken? We praten je stap voor stap bij en vertellen je meteen wat deze trend jou kan opleveren.

 

TikTok trend

De term quiet quitting kreeg vanaf 2022 veel aandacht op TikTok. Daar riepen gebruikers op om niet meer mee te doen aan de mentaliteit dat je leeft om te werken. Het gaat er dus niet om dat je stopt met werken, maar dat je ophoudt met meer doen voor je baan dan je moet en wil. Niet diep in de nacht doorgaan met code schrijven dus, geen mails checken in het weekend en geen extra tickets oppakken waar je niet voor wordt beloond. Quiet quitting is daarmee eigenlijk een reactie op de (over)werkcultuur die sinds de tijden van fabriekswerk de norm is. Best logisch nu zo’n 17 procent van de bevolking burn-outklachten heeft.

De negatieve kant van quiet quitting

Je kent het wel met TikTok. Trends worden groter en groter en op een gegeven moment geeft iedereen er een eigen invulling aan. Dat gebeurt ook met quiet quitting. Zo gebruiken sommigen de trend als excuus om te slacken op werk en helemaal geen moeite meer doen. Terwijl dat eigenlijk niet de bedoeling van het idee is. Zonde, want hierdoor hebben sommige bedrijven het idee dat quiet quitten gelijk staat aan the bare minimum geven. Er zijn zelfs werkgevers die erop reageren met ‘quiet firing’. Wat je je daarbij moet inbeelden? Dat alle leuke projecten voor je neus worden weggenomen en geen kans meer krijgt voor eigen input. Beetje jammer.

Gen Z en de shift in werkcultuur

Het originele idee van quiet quitting gaat hand in hand met een shift in werkcultuur. Waar millennials de benen onder hun lijf vandaan liepen voor hun werkgever, vindt Gen Z het belangrijker dat het bedrijf bij hún wensen past. Zo negatief is de trend dus niet. Integendeel, het legt de focus op een gezonde werk-privébalans en dagelijks plezier hebben. Want niet iedereen wordt gelukkig van het - best ouderwetse - ‘leven om te werken’ idee. En dat hoeft ook niet. Er is niks mis met om 5 uur je laptop dichtslaan en meer voldoening halen uit die wekelijkse kickboksles of schildercursus. Zelfs niet als je bij een grote en succesvolle organisatie werkt.

Hoe pas je quiet quitting positief toe?

Een balans vinden is altijd belangrijk, ook met het concept quiet quitting. Dus hoe maak je van deze trend nu iets positiefs in je leven? Met deze tips, bijvoorbeeld:

  • Geef je grenzen aan op werk. Pak dus niet meer taken op dan je aankan en durf ‘nee’ te zeggen.
  • Maak duidelijk aan je leidinggevende waar jij energie uit haalt. Zorg ervoor dat eventuele extra taken je echt voldoening geven.
  • Houd je na werktijd niet meer bezig met werk. Zet de meldingen van je werkmail uit en reageer zo min mogelijk op werkgerelateerde appjes.
  • Luister goed naar je (mentale) gezondheid. Praat erover met je leidinggevende en doe een stap terug als je je gestrest voelt.
  • Zoek hobby’s en bezigheden buiten werk waar je gelukkig van wordt.
  • Let op dat de bedrijfscultuur aansluit bij jouw wensen en waarden. Lees je daarom goed in over het bedrijf voordat je ergens solliciteert, bijvoorbeeld op de bedrijfspagina's van Jobbird. Want bij de een past de werkcultuur van LinkedIn beter, terwijl anderen zich meer op hun plek voelen bij NS.

Uiteindelijk heeft quiet quitting dus niks te maken met stoppen met werken. Het gaat om ‘gewoon je werk doen’, maar dan met een gezonde werk-privébalans en zonder hoge kans op een burn-out. Eigenlijk heel normaal. En hoe meer mensen dit inzien, hoe positiever de werkcultuur uiteindelijk wordt. Want eerlijk is eerlijk, de mentaliteit van het fabriekswerk is nogal vorige eeuw.

 

 

FAQ

Wat is quiet quitten?
Quiet quitten is het idee om afstand te doen van de mentaliteit dat je leeft om te werken. Je neemt dus gas terug en doet gewoon je werk, zonder dat je extra taken op je neemt die je stress geven en persoonlijk niets opleveren.

Waarom is quiet quitting een trend?
De trend is op TikTok ontstaan vanuit een shift in werkcultuur, waar Gen Z, maar ook vorige generaties behoefte aan hebben sinds de coronapandemie. Mensen halen meer voldoening uit het leven buiten werk en vinden een gezonde werk-privébalans belangrijk.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.